Presentació del mantell a la verge del Lledó


Segons la llegenda popular, de la troballa per part d’un llaurador que llaurant amb un parell de bous en un camp, prop d’un lledoner,- el fruit del qual és el Lledó- va donar amb una gran pedra, davall de la qual va aparèixer una xicoteta imatge de la Mare de Déu, feta en pedra blanca.
Amb l’aparició d’esta figura en 1366, comença la història de la Mare de Déu del Lledó, una història de moltes dècades marcada per gran quantitat de successos històrics.
La imatge de la patrona de Castelló, Nª Senyora del Lledó, la qual gaudeix de gran devoció i fervor populars des de la baixa edat mitjana. Està constituïda per una xicoteta estatueta en pedra marmòria no superior als 70 mil·límetres d’altura, presentant unes característiques estètiques i formals fora de si en la imatgeria mariana, convertint-se en un símbol de devoció per als castellonencs.
Va ser a partir del 1638, on la troballa es col·loca en una excavació oberta en el pit d’una figura major de la Verge a mode de capelleta, assumint així des d’este moment la condició d’imatge-reliquiari.
Amb motiu de la proclamació de la imatge com a patrona de Castelló per part del Papa Pius XI en 1922, la figura major de la Verge comença a vestir-se amb mantells brodats.
Cadascun d’estos mantells tenen un simbolisme i significat únic, ornamentant la imatge de la Verge com a expressió de devoció i agraïment.
Des de la Gaiata 6 Farola-Ravalet, hem fet el primer pas per a la nostra particular celebració del centenari de la coronació de la Verge del Lledó. I és que, per a la nostra comissió, l’emblema i el símbol de la qual és el Fanal, escultura artística de la nostra ciutat i commemoració de la coronació canònica i pontifícia de la Mare de Déu del Lledó en 1924, a càrrec del, en aquells dies, arquebisbe de Tarragona, Francesc Vidal i Barraquer.
El monumental fanal de tall modernista evoca diàriament aquell gran i recordat dia, és un any molt especial. I tot allò que és especial, cal celebrar-ho!
Així, doncs, el dijous 2 de novembre en el nostre Cau gaiater, va tindre lloc la presentació a la comissió del mantell que la nostra associació donarà en breu a la Real Confraria de la nostra Senyora del Lledó, per a la nostra patrona.
Quant a les característiques del mantell, està confeccionat per Tica Duro Forcada, on s’ha utilitzat:
Tela: Una seda natural de dos fils tornassolat de color verd i morat.
Mesures: Altura frontal 54 cm, altura posterior 76 cm, contorn 230 cm.
Brodats: Realitzats a mà en fil d’or i plata, amb brodat emplenat a l’interior en forma de xarxa. El dibuix és clàssic, amb fulles i flors acabades amb cristalls de Swarovski de colors blancs i verds. Porta brodada la insígnia de l’associació en dos colors, marró i negre, en la part posterior del mantell. Aquest mantell està envoltat de serrell en or de 5 cm i punta daurat de 3 cm en la part davantera d’este. No sols s’ha acurat en la col·locació dels cristalls de Swarovski i l’elaboració dels brodats, sinó que fins i tot s’ha tingut en compte que la peça reserve un espai específic per a la col·locació de la “ROSA” imposada per La seua Santedat el Papa a la patrona de Castelló, i en el cas d’este mantell, perquè la insígnia gaiatera no faça malbé la tela.
I qui millor que els nostres representants del 2024, Pilar Gimeno, Nicolás Cabello i Saray Traver, per a descobrir el mantell perquè els membres de la nostra comissió pogueren veure’l de prop i apreciar el magnífic treball de Tica Duro Forcada!
D’altra banda, cal destacar que el diumenge 26 de novembre, a les 11.00 h, en la Basílica del Lledó, realitzem una eucaristia en commemoració del lliurament d’este nou mantell.
Visca la Mare de Deú del Lledó!!!!

 

 

Deixa un comentari