Homenatge de comisions


El Palau de la Festa va acollir el cap de setmana passat el dissabte vint-i-dos i el diumenge vint-i-tres de febrer els símbols de la tradició, llum i llegenda de la fundació de la ciutat. Elements vitals i de summe orgull per a Castelló és l’homenatge a les dènou comissions de sector que mantenen viva la flama de les gaiates. Unes comissions de sector que fan possible la realitat de la llum, símbol de la festa.

Dissabte huit de la vesprada era el torn d’unes comissions personificades en les joves que formen part de les corts d’honor de les madrines i també dels acompanyants. I com no la nostra “LA SIS” on, el nostre fanal converteix la nit en clar del dia.

Abans que pujaren les dames dels sectors, acompanyants i portaestendards, van desfilar per a ocupar un lloc de preferència les madrines de cadascuna de les dènou gaiates, i entre elles, la nostra màxima representant de “LA SIS” “FAROLA-RAVALET “Camila Castelluchio Monroy”.

Una gala que va servir per a destacar la tradició i història de les celebracions fundacionals i per a posar el valor el treball que hi ha darrere de cadascuna de les dènou comissions majors de Castelló.

Un homenatge que va comptar els orígens fent esment al sentit i a l’origen de les Festes de la Magdalena. Els nostres avantpassats van utilitzar la llum per a baixar fins a la Plana, aquesta llum la identifiquem com el símbol del nostre poble. Així mateix, es va destacar que en aquests 75 anys s’ha rememorat aquest moment a través dels monuments gaiaters i és per això que, any rere any, s’inverteixen esforços a construir les diferents gaiates pròpies de cadascun dels sectors. Aquest va ser el fil conductor mentre s’intercalaven la presentació de les dames de cada sector i amb elles la representació de “FAROLA-RAVALET” les nostres dames d’honor de “LA SIS” Rebeca Nova Herrero, Saray Traver Tena, Teresa del Carmen Cumba Soler, Carlota Lainez Soler i la Gaiatera d’honor Claudià Ortuño Salvador; acompanyades per, Mario Tárrega Beltran, Ivan Miralles Agut, Cristóbal Garcia Soler i Ramon Guiñon Antonio sempre precedit pel nostre estendard portat per Pedro Cumba Llorens.

Tot seguit, els presidents de les comissions van acudir a l’escenari en nom de la Federació Gestora de Gaiates i encapçalats per Esteban Gual, president d’aquest organisme. La presidenta de la gaiata 5, Hort dels Corders, i secretària de la Federació Gestora de Gaiates, Arantxa Miralles, va fer lliurament del guardó del Gaiater de l’Any 2020. Enguany va recaure en la Federació de Colles rebent el títol de Gaiater de l’Any, on se li va fer lliurament d’un pergamí que va recollir el seu president, Pepe Beltrán, i el vicepresident, Manolo Ruiz.

Un altre moment emotiu de la vesprada – nit va ser quan la reina de les festes Carmen Molina, va pujar a l’escenari i va dedicar unes paraules a les gaiates. Reconéixer la labor de tots els diferents membres que formen part del món fester. Va recalcar…” Tots sou importants… pintors, fusters, historiadors, costurers… així com els que s’emocionen quan es visten els davantals, les calces i les faixes”. Tampoc deixe de fer un recorregut per cadascun dels sectors posant l’accent principalment en els barris de la perifèria. Un esment especial va ser per a la seua companya de banda, per a la reina infantil, Gal·la Calvo, com “una xicoteta reina molt dolça i que ha sabut escriure el seu nom amb lletres d’or en la història viva de les nostres festes”

Per a finalitzar va fer l’ullet a les dènou comissions de sector, perquè celebrem el nostre setanta-cinc aniversari, però sempre al costat dels monuments gaiaters. “La llum de les gaiates és la de l’amor filial. Cada any ens fa renàixer i plena de festa cada racó”.

Acabat el protocol, les nostres dames de “FAROLA-RAVALET” Rebeca Nova Herrero, Saray Traver Tena, Teresa del Carmen Cumba Soler, Carlota Lainez Soler i la Gaiatera d’honor Claudia Ortuño Salvador; acompanyades per, Mario Tárrega Beltrán, Ivan Miralles Agut, Cristóbal Garcia Soler i Ramon Guiñon Antonio no sense abans baixar el nostre portaestendard portat per Pedro Cumba Llorens

Amb el Rotllo i Canya, balada i càntic de la festa, va ser el comiat d’una tard – nit on ja està tot preparat i vestit de festa, d’emoció i orgull, a tres setmanes que sone la primera traca i se senta que “Ja el dia és arribat…”

 

Deixa un comentari